Het grootste aanbod voetbal kleding & voetbalreizen direct online.
U bent hier: Home » Blog » Wereldkampioenschap Voetbal 2018 in Rusland 

Wereldkampioenschap Voetbal 2018 in Rusland

Het FIFA Wereldkampioenschap voetbal 2018, kortweg het WK 2018, wordt deze keer georganiseerd in Rusland. Dit mondiale voetbalevenement begint op 14 juni 2018 en eindigt met de finalewedstrijd op 15 juli 2018 (bekijk hier het volledige speelschema van het WK 2018). Er zullen zich in totaal 31 teams kwalificeren, Rusland plaatst zich als gastland automatisch en is dus nummer 32. Gastland Rusland ligt voor een klein gedeelte in Europa en voor een groot gedeelte in Azië. Hoe werd Rusland verkozen?

Waarbij eerder een roulatiesysteem werd toegepast zodat alle continenten evenveel aan de beurt kwamen, wordt er nu een land uitgekozen door een stemming. Landen in de continenten waar het toernooi de laatste 2 keer heeft plaatsgevonden, mogen niet meedoen. Het gekozen land, plaatst zich automatisch voor het WK. De titel verdediger zal zich echter gewoon weer door middel van een kwalificatie moeten plaatsen.

De FIFA heeft in 2006 aangegeven niet meer in meerdere landen tegelijk te spelen, hierdoor is de organisatie door Nederland en België in deze hoedanigheid uitgesloten van deelname. Er hadden zich 11 landen kandidaat gesteld voor het organiseren in zowel 2018 als 2022 voor het WK. Van de 11 landen vielen er 2 landen af. Van de landen die overbleven, deden alleen de Europese landen mee voor de stemming op het WK van 2018.

Op 2 december werd door de FIFA bekend gemaakt, dat de organisatie voor het WK 2018, zal worden georganiseerd door Rusland. Tijdens de WK finale in 2014 tussen Duitsland en Argentinië in Brazilië, werd de organisatie ceremonieel overgedragen aan Rusland. Het WK van 2022 wordt overigens in Qatar gespeeld.

Wil je het WK 2018 in virtual reality bekijken? Kijk dan hier!

Speelsteden van het WK 2018 in Rusland

De stadions in de speelsteden zijn getest door de FIFA. Ze testen de stadions onder andere op de grootte, de voorzieningen en de infrastructuur. De finale, 1 halve finale en de openingswedstrijd worden gespeeld in het Olympisch Stadion Loezjniki, in de hoofdstad van het land, Moskou.

Alle 11 speelsteden van het komende WK voetbal:

 • Moskou
 • Jekaterinenburg
 • Kaliningrad
 • Nizjni Novgorod
 • Kazan
 • Samara
 • Saransk
 • Volgograd
 • Rostov
 • Sotsji
 • Sint-Petersburg

Door de verschillende tijdszones in Rusland, zal het tijdsverschil met Nederland per plaats verschillend zijn. In Jekaterinenburg is er een tijdsverschil van drie uur later, in Samara is het twee uur later, in Kaliningad is er geen tijdsverschil en de overige speelsteden hebben een tijdsverschil van één uur later.

Deelnemende landen

Alle landen die zijn aangesloten bij de FIFA hebben zich aangemeld voor de WK2018 kwalificatie toernooien. Zimbabwe en Indonesië zijn in 2015 gediskwalificeerd voor deelname aan het WK 2018. Uit Azië en Australië, onder de voetbalbond AFC, kunnen zich uit de 45 deelnemende landen zich 4 of 5 landen plaatsen.

Uit Afrika, voetbalbond CAF, zijn dat er 5 uit 54 landen, uit Noord-Amerika, Midden-Amerika en de Caraïben, onder de voetbalbond CONCACAF, kunnen er zich uit de 35 deelnemende landen 3 of 4 plaatsen.

Uit de 10 landen die meedoen vanuit Zuid-Amerika, voetbalbond CONMEBOL, kunnen er zich 4 of 5 plaatsen. Landen uit Oceanië met uitzondering van Australië, vallend onder de voetbalbond OFC, plaatsen zich uit 11 landen 1 of geen land. Uit Europa, voetbalbond UEFA, kunnen er zich uit de 54 landen 13 plaatsen.

Kwalificatie Wereldkampioenschap 2018

Er worden nog steeds kwalificatie wedstrijden gespeeld, maar een aantal landen zijn al verzekerd voor een plek op het WK 2018. Enkele landen die we sowieso op het WK zullen zien vanuit voetbalbond CAF zijn, Congo-Kinshasa, Nigeria, Ivoorkust, Burkina Faso en Egypte.

De verzekerde landen vanuit de CONCACAF voetbalbond zijn Costa Rica, Mexico en Panama. De voorrondes zijn in deze continenten nog niet uitgespeeld, er zullen zich nog meer landen uit deze continenten gaan plaatsen. Vanuit de andere voetbalbonden zijn er nog geen winnaars bekend en worden er nog voorrondes gespeeld.

Nederland en het WK 2018

Het Nederlands Elftal speelt in groep A van de kwalificaties samen met Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg. Nederland staat op dit moment op nummer 2 van groep A met 7 punten. Frankrijk is op dit moment koploper in groep A met 10 punten.

Nederland speelt voor een WK kwalificatie op de volgende data en tijden:

 • 25 maart 2017 om 20.45 uur Bulgarije – Nederland
 • 9 juni 2017 om 20.45 uur Nederland – Luxemburg
 • 31 augustus om 20.45 uur Frankrijk – Nederland
 • 3 september om 18.00 uur Nederland – Bulgarije
 • 7 oktober om 20.45 uur Wit-Rusland – Nederland
 • 10 oktober om 20.45 uur Nederland – Zweden.

De vaste selectie voor het Nederlands Elftal, onder de leiding van bondscoach Danny Blind, is voor het WK 2018 nog niet bekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Links

Scroll To Top